Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Празнична вита пита по плевенски

Празнична вита пита по плевенски

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1
"Поводът е без значени, има ли вкусна пита на трапезата, всеки ден е празник"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сусам - 1 пакетче
  • мая - колкото кибритена кутия
  • олио - 3 с.л.
  • маргарин - 7 - 8 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в хладка вода, добавете я към брашното, киселото мляко, яйцето, олиото, захарта и солта, замесете средно меко тесто и го ударете 30 пъти в масата, за да втаса по-бързо.

Тестото е готово, когато при натискане с пръст върху него не остава дупка, тогава го разделете на 3 равни топки, от които разточете 3 много тънки кори, намажете първата с разтопен маргарин и поставете отгоре ѝ една върху друга останалите, като отново ги мажете с маргарина.

Подредените по този начин кори разрежете на 4 равни части, всяка четвъртинка пък нарежете на 3 или 4 триъгълника, завийте всеки като кифлички и ги подредете несиметрично в тава, предварително намазана с олио.

Питата оставете да втасва, докато запълни тавата на широчина и височина, намажете я с жълтъка, разбит с няколко капки олио, поръсете я със сусам и я печете 30 мин. в умерена фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: