Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Празнична солена торта по украински

Празнична солена торта по украински

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Празнична солена торта по украински
Снимка: Чародейката
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Една страхотна украинска рецепта за празнична торта, която ще се хареса на всички, които я опитат"

Необходими продукти

  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • червен лук - 1 глава
  • червено цвекло - 2 глави
  • херинга - 250 г маринована, в зехтин
  • майонеза - 250 г
  • кисели краставички - 4 - 5 бр.
  • яйца - 4 бр. твърдо сварени
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с подсолена вода се сваряват обелените картофи и моркови. Изцеждат се и се оставят да се охладят.

В друг съд се сварява цвеклото, изцежда се от водата, обелва и настъргва на едро ренде.

Картофите, морковите и белтъците на яйцата на също се настъргват на едро ренде, а лукът и краставичките се нарязват на ситно. Жълтъците се натрошават или настъргват.

Маринованата херинга се почиства от костици и се нарязва на парченца. Тъй като херингата е маринована в зехтин, той не се изхвърля, а се смесва с настърганото цвекло, към него се добавя малко сол и черен пипер на вкус, и се разбърква.

На дъното на голяма чиния се постя ред картофи и се притискат с опакото на лъжицата. Покриват се с тънък пласт майонеза, след това пласт накълцан червен лук, пласт кисели краставички, след това моркови, отново пласт майонеза, херинга, настърганите жълтъци, цвекло, майонеза, белтъци, лук.

Завършва ме нашата солена торта с настъргано цвекло. И картофената торта се притиска с ръце, за да се оформи и да се слеят пластовете.

Накрая тортата се намазва със съвсем тънък слой майонеза, може да се използва четка.

Празничната солена торта се охлажда в хладилник за няколко часа и се сервира украсена със стрък магданоз.

Добър апетит с тази вкусна украинска торта!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: