Начин на приготвяне
За блата:
Пресяваме брашното в купа и започваме на втриваме маслото, предварително нарязано на парчета, с пръсти, докато сместа стане на трохи. Добавяме солта и разбитото яйце, омесваме тесто, ако е необходимо добавяме водата. Оставяме в хладилника да стегне.
Полученото тесто поставяме на дъното на тортена форма, като го притискаме добре и по стените, за да образува ръб, надупчваме го с вилица.
За пълнежа:
Почистваме и нарязваме праза, запържваме го в сгорещеното олио, докато омекне. Прибавяме разбитите яйца и сметаната, овкусяваме със сол и разбъркваме.
Получената смес изсипламе върху масления блат и печем в преварително загрята на 190 градуса фурна, докато стане златисто.