Начин на приготвяне
В тенджера с подсолена вода се сваряват обелените картофи и моркови. Изцеждат се и се оставят да се охладят.
В друг съд се сварява цвеклото, изцежда се от водата, обелва и настъргва на едро ренде.
Картофите, морковите и белтъците на яйцата на също се настъргват на едро ренде, а лукът и краставичките се нарязват на ситно. Жълтъците се натрошават или настъргват.
Маринованата херинга се почиства от костици и се нарязва на парченца. Тъй като херингата е маринована в зехтин, той не се изхвърля, а се смесва с настърганото цвекло, към него се добавя малко сол и черен пипер на вкус, и се разбърква.
На дъното на голяма чиния се постя ред картофи и се притискат с опакото на лъжицата. Покриват се с тънък пласт майонеза, след това пласт накълцан червен лук, пласт кисели краставички, след това моркови, отново пласт майонеза, херинга, настърганите жълтъци, цвекло, майонеза, белтъци, лук.
Завършва ме нашата солена торта с настъргано цвекло. И картофената торта се притиска с ръце, за да се оформи и да се слеят пластовете.
Накрая тортата се намазва със съвсем тънък слой майонеза, може да се използва четка.
Празничната солена торта се охлажда в хладилник за няколко часа и се сервира украсена със стрък магданоз.
Добър апетит с тази вкусна украинска торта!