Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Зеленчукова пита по италиански

Зеленчукова пита по италиански

21/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Италианците го правят по-добре - и не, не говорим само за любовта и филмите, но и за готвенето"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • масло - 150 г краве
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - ½ ч.л.
  • вода - 4 - 5 с.л. студена
  • За плънката
  • чушки - 3 бр.
  • босилек - 5 - 6 стръка
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • сметана - 200 г
  • топено сирене - 150 г
  • яйца - 6 бр.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • За украса
  • шунка - 8 резена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го разбъркайте с маслото, жълтъка, солта и студената вода, замесете гладко тесто и го оставете на студено за 30 мин.

Върху повърхност, поръсена с брашно, разточете тестото, сложете го в намазнена форма за печене, като краищата му издърпайте по стените ѝ.

Измийте чушките, разрежете ги на две по дължина, отстранете им дръжките и семената, нарежете ги на тънки ивички и наредете половината от тях върху тестото.

В дълбок съд разбийте яйцата със сметаната и топено сирене, подправете с червения пипер, сол и черен пипер, залейте тестото и наредете отгоре останалите чушки.

Босилека и магданоза измийте, отделете 5-6 листенца босилек, а останалото нарежете на ситно, наръсете върху питата и я печете 40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Върху готовата пита разпределете резените шунка и я украсете с отделените листенца босилек.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: