Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче в средата. Там натрошете маята и прибавете захарта и малко топла вода, оставете за 5 минути така, за да се активира маята. Добавете олиото, оцета и наливайки топла вода на етапи, замесете меко и еластично тесто. Завийте тестото в купата и оставете на топло, докато удвои обема си.
Набрашнете плота, на който ще точите, сипете своето тесто за баница, премесете и го разделете на 6 еднакви и добре оформени топчета, завийте ги. Върху обилно набрашнен плот, разточете първото топче на тънка кора, преместете настрани и я намажете с 3-4 с.л. от разтопената но охладена мазнина. Така процедирате с всичките 6 броя топчета, като последната кора не мажете с мазнина, а поръсвате обилно с брашно.
Разточете купчината кори, на една по-голяма кора. Поставете кората в тава с диаметър 32 см, предварително намазана с 2-3 с.л. от мазнината, краищата трябва да висят отстрани на тавата. Намажете частта на кората, която е в тавата с 2-3 с.л. мазнина и поставете предварително приготвената плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене, смесени добре.
С висящите краища, завийте готовата плънка за баница, като се опитвате да оформите гънките на кората на фунийки. Намажете отгоре баницата с останалата мазнина.
Поставете тавата в предварително нагрята на 220 градуса фурна и печете до кафеникав загар за около 25-30 минути. Изведете готовата баница и поръсете със студена вода (да се вдига пара) и веднага завийте с чиста кърпа, да се задуши. Сервирайте, докато е топла!