Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Вит точен тутманик

Вит точен тутманик

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Вит точен тутманик
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"По аромата още ще познаете този разкошен тутманик, който ще бъде сервиран още на закуска"

Необходими продукти

  • мас - 80 г разтопена
  • брашно - 500 г + допълнително
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мая - 25 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 300 г
  • краве масло - за намазване
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • вода - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка разтворете 3 с.л. брашно, маята, захарта в леко топла вода. Оставете за 8 мин. покрита с фолио.

В друг съд пресейте брашното. Направете кладенче и добавете солта, киселото мляко, яйцето и маята. Добавете малко мас.

Замесете тесто, добавяйки брашно, за да не ви лепне.

Разделете тестото на 4-5 топки, потопете в маста, разтегляйки на тънка кора. Може да ползвате и точилка.

Завийте на руло всяка кора и оформете тутманика в кръга форма за печене под формата на охлювчета.

Оставете за 90 мин. да втаса. Намажете със смес от вода, олио и жълтъка. Поставете в студена форма.

Печете вития тутманик за 35 мин. на 180 градуса.

След като витият точен тутманик е готов, го намажете с масло и покрийте с кърпа за 15 мин. Поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: