Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Мини вити тутманичета

Мини вити тутманичета

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Мини вити тутманичета
Снимка: Росица Петрова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Днес закусете с мини вити тутманичета"

Необходими продукти

  • брашно - 900 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сирене - 250 г
  • масло - 125 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Прибавете няколко лъжици от брашно и разбъркайте.

Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Добавете към брашното всички продукти без сиренето и маслото. Заделете 1 жълтък за намазване на тутманичетата. Прясното мляко също затоплете до телесна температура.

Замесете много меко тесто за тутманик, което поставете в купа, покрийте с фолио или кърпа и оставете да си почине и отпусне за 30 минути.

През това време разтопете маслото и натрошете сиренето.

След това разделете тестото на 12 равни части.

Всяка разточете на тънка елипса. Намажете с масло и поръсете със сирене. Навийте на руло откъм широката част, след което усучете и оформете малко геврече.

Наредете мини тутманичетата в тава, покрита с хартия за печене, и оставете отново да втасат за още 20 минути.

След това смесете заделени жълтък с малко вода и останалото масло.

С тази смес намажете и поръсете със семена по избор.

Загрейте фурната на 170°С с вентилатор и сложете тутманиците да се пекат за 35-40 минути до хубав златист загар.

Вкусни мини вити тутманичетата с хрупкаво коричка и аромат на масло, с които да зарадвате вашите близки или гости.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: