Начин на приготвяне
Разтворете маята в 100 мл топла вода заедно с чаена лъжичка захар и няколко лъжици брашно. Оставете за 10-тина минути да се активира маята.
В друг съд натрошете 100 г от сиренето и го смесете с разбито яйце, кофичка кисело мляко и лъжичка сол. Добавете шупналата мая и разбъркайте хубаво.
Постепенно добавете брашно до получаване на меко тесто, което не бива да лепне. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си.
Разделете готовото тесто на 12 топки, от които се оформят сиренките - може във вид на топки или възелчета.
Във всяка сиренка сложете по лъжичка натрошено сирене, което е смесено с белтък. Оставете сиренките да бухнат добре - необходими са около 30 минути.
Отгоре сложете по парченце масло и намажете с жълтък, смесен с олио. Печете в загрята на 180 градуса фурна, а щом се зачервят и са готови ги поръсете с настърган кашкавал.
Изключете фурната и оставете сиренките вътре, за да се разтопи кашкавалът.
Витите сиренки на фурна са готови.