Ezine.bg»Рецепти»Баница»Банички»Вити банички с месо

Вити банички с месо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Вити банички с месо
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
28/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Обожаваме класическата баница със сирена, но и тези вити банички с месна плънка не остават по-назад по вкус"

Необходими Продукти

  • тесто
  • вода - 100 мл
  • брашно - 250 г + още за поръсване
  • сол - 1 равна ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 20 г + за намазване
  • яйцa - 1 бр. (жълтъка е за намазване)
  • мас - 2 с.л. за намазване (по желание)
  • Плънка
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • зелен лук - 2 стръка
  • магданоз - 1 стрък
  • черен пипер - 2 щ.
  • кайма - 200 грама
  • олио - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 щ.
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • вегета - 1 равна лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното. Добавете оцета, солта, водата, белтъка и олиото. Постепенно замесете тесто, което не е прекалено твърдо и е достатъчно гладко.

В случая е използвано брашно, специално за баници, защото е много подходящо и се меси лесно.

Разделете тестото на 9 топчици, чиято големина е като кайсия. Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат за 15 минути.

Междувременно се заемете с направата на плънката. Настинете лука и го запържете. Добавете пюрето и след още минута задушаване сипете каймата, като я размиете с малко вода.

Бъркайте докато се раздроби и промени цвета си. Овкусете сместа с черен пипер, сол и магданоз.

Отвийте топките тесто и ги разточете на толкова тънка кора, че направо да е полупрозрачна. Работете върху добре намазнен плот, за да не ви се къса кората.

Върху всяка кора разпределете част от плънката и внимателно завийте на руло. Издърпвайте го в двата края, за да стане още по-тънко, а после навийте на охлюв. Намажете солените банички с мас.

Покрийте тава с хартия за печене и наредете витите банички. Намажете ги допълнително с разбит жълтък с малко мляко и олио.

Загрейте фурната на 170 градуса и печете баничките до хубав златист загар.

Витите банички с месо са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: