Начин на приготвяне
Киселото зеле се нарязва на ситно и се слага да се прецеди.
Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца.
Лукът се почиства и нарязва на ситно.
В тиган се слага повечко свинска мас, защото няма да се добавя допълнително мазнина, да загрее.
Добавят се лукът и празът, да се задушат. Добавя се киселото зеле. Подправя се с черен пипер. Оставя се още малко, да се задушат всички продукти.
Не се слага сол, защото киселото зеле е достатъчно солено. Плънката е готова.
Разтапя се малко свинска мас. Намазнява се тава. Слага се от плънката в единия край на корите по цялата дължина.
За навиване се ползват по 2 кори. Навива се на руло.
Завиват се в центъра на тавата, като се оформя охлюв. Същото се повтаря до изчерпване на продуктите.
С останалата разтопена мас обилно се намазва приготвения традиционен зелник.
Пече се до готовност традиционен зелник с кисело зеле.
Ммм, че вкусно.