Ezine.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Традиционен зелник с кисело зеле

Традиционен зелник с кисело зеле

Традиционен зелник с кисело зеле
Снимка: Виктория Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Зелник с кисело зеле е срамота да не сте опитвали, особено при вида на тази рецепта"

Необходими продукти

  • кори за баница - 400 г
  • праз - 4 стръка
  • лук - 1 глава
  • кисело зеле - 1 купа
  • свинска мас - 70 г
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле се нарязва на ситно и се слага да се прецеди.

Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца.

Лукът се почиства и нарязва на ситно.

В тиган се слага повечко свинска мас, защото няма да се добавя допълнително мазнина, да загрее.

Добавят се лукът и празът, да се задушат. Добавя се киселото зеле. Подправя се с черен пипер. Оставя се още малко, да се задушат всички продукти.

Не се слага сол, защото киселото зеле е достатъчно солено. Плънката е готова.

Разтапя се малко свинска мас. Намазнява се тава. Слага се от плънката в единия край на корите по цялата дължина.

За навиване се ползват по 2 кори. Навива се на руло.

Завиват се в центъра на тавата, като се оформя охлюв. Същото се повтаря до изчерпване на продуктите.

С останалата разтопена мас обилно се намазва приготвения традиционен зелник.

Пече се до готовност традиционен зелник с кисело зеле.

Ммм, че вкусно.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: