Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник с кисело зеле и яйца

Зелник с кисело зеле и яйца

Зелник с кисело зеле и яйца1 / 2
30/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"В сезонът на киселото зеле, защо не си спретнете един зелник и да не го мислите повече"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • кисело зеле - 500 г нарязано
  • лук - 2 глави
  • олио - 65 г
  • яйца - 4 бр. твърдо сварени
  • сирене - 50 г
  • кашкавал - 50 г
  • магданоз - 1 ч.л. сух
  • копър - 1 ч.л. сух
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • За тестото
  • брашно - 280 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • мая - ½ бучка, козуначена
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 200 мл
  • сол - ¼ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете в олиото почистения, измит и нарязан на дребно лук.

Добавете изстисканото и нарязано кисело зеле и гответе, докато зеленчуците омекнат.

Прибавете към тях нарязаните на кубчета яйца, магданоза, копъра, джоджена, черния пипер и разбъркайте.

Омесете тесто от брашното, маята, водата, солта, лимоновия сок и половината олио.

Разточете кора от тестото, която е по-голяма от тавата.

Покрийте с нея намазнената тава, като краищата остават да висят.

Набодете с вилица тестото на няколко места и изсипете плънката отгоре, като загърнете висящите краища.

Поръсете с настърганото сирене и кашкавал и печете зелника, докато се зачерви.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: