Начин на приготвяне
Добре почистената гъска се реже на две половини, които се натриват отвън и отвътре с ким. Всяка една половина на гъската се пече поотделно, като се слагат с кожата надолу в тавата.
Печете в началото на силна фурна, а след това намалете, докато се разтопи мазнината. Хубаво е да излеете част от мазнината преди да е потъмняла и да я съхранявате в бурканче, тъй като гъшата мас е деликатес.
Извадете двете половини на гъската и сложете в тавата нарязаното на ситно зеле, овкусено с ким.
Сложете двете половини от гъската върху зелето, като този път кожата е нагоре. Печете още около 2 часа на умерена фурна, като от време на време поръсвайте с малко вино.
Изпечените половинки гъска се нарязват на порции, които се слагат в чинии върху канапе от печеното кисело зеле. Отстрани може да гарнирате с картофи, дюли от компот, кайсии.