Начин на приготвяне
Добре почистената гъска се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Зелето се нарязва на ситно, чесънът се наситнява. Ябълките се обелват и нарязват на ситно.
Зеленчуците се задушават в свинската мас, заедно със свинските наденички и подправките. Когато омекнат, ги отстраняваме от котлона и ги оставяме да се охладят.
Със сместа се пълни патицата и се зашива добре. Пълнената птица се поставя в гърдите надолу върху скара или решетка в напълнена с малко вода тава.
Пече се около 3-3 1/2 часа в предварително загрята на 180 г фурна, като периодично се залива със смес от пилешки бульон и бяло вино. Час и половина след началото на печенето патицата се обръща с гърдите нагоре.
Изпечената патица се разрязва на порции и се прибира на топло. Бульонът и мазнината от печенето се разреждат с малко вода и се кипват. С лъжица се отделя мазнината. Сосът се овкусява със сол и черен пипер.
Сварените и обелени кестени се поръсват със захар и се пържат в загрятото олио до карамелизирането им. След това се поливат със соса от печенето и се задушават 5-6 минути на бавен огън.