Начин на приготвяне
Гъшите и птичите дреболии се сваряват до омекване в подсолена вода. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в мазнината до светложълт цвят. Прибавя се оризът и се запържва, докато стане прозрачен.
Залейте с 1 ч.ч. бульон от варенето на дреболиите, посолете и задушавайте на тих огън, докато оризът абсорбира течността. Прибавете ситно нарязаните дреболии, овкусете с магданоз, джоджен, черен пипер.
Посолете и поръсете с лимонов сок коремната кухина на гъската, напълнете я с плънката.
Зашийте отвара и поставете гъската по гръб в тавата. Печете 20-тина минути, след което отлейте част от отделената гъша мазнина.
В тавата сложете нарязаното на ситно зеле и печете едновременно с гъската, докато месото се зачерви и от двете страни. При обръщането може да поливате с малко бульон от дреболиите.
Поднесете гъската на порции заедно с кисело зеле, овкусено с малко черен пипер. Отстрани се добавя по малко от плънката.