Начин на приготвяне
Гъската се размразява от предния ден. Измива се и се изважда дреболията от нея.
Намазваме гъската с меда, олиото, и сухите подправки (сол, червен пипер, машерка) и я слагаме в тавата с гърдите нагоре.
Режем морковите на големи кубчета, лук - на 4 парчета, скилидките чесън на две и ги подреждаме в тавата около гъската.
Пълним гъската с връзката магданоз, 3-4 стръка розмарин и разрязан на 4 лимон. Не я зашиваме, за да циркулира въздух и да я изпече отвътре.
На котлон в тенджера загряваме водата, виното, соевия сос, докато заврат, и ги изсипваме в тавата около гъската.
Печем в предварително загрята фурна отгоре и отдолу за 2 часа на 170-180 °C под алуминиева фолио, после отстраняваме фолиото и печем гъската до златисто (няма да се изпари цялата вода-бульон от тавата).
Изваждаме гъската и я слагаме в порцеланова чиния за сервиране и подреждаме около нея морковите, лука и чесъна. Изваждаме от нея лимона, размарина и магданоза, които са се сварили и са загубили цвят от печенето.
Декорираме чинията с пълнена печена гъска за сервиране с клончета пресен розмарин.
Пълнена печена гъска е разкошна.