Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Традиционна турска баклава с точени кори

Традиционна турска баклава с точени кори

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Новак
256267980
Традиционна турска баклава с точени кори
Снимка: Таня Левенова
1 / 2
26/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Подсладете моментите с няколко парченца от тази традиционна турска баклава с точени кори"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 4 ч.ч.
  • сол - щипка
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 10 г
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч. /чашите са от 200 г/
  • плънка
  • орехи - 2 ч.ч.
  • заливка
  • краве масло - 150 г разтопено
  • за доомесване и точене
  • брашно - 3 с.л.
  • царевично нишесте - 2 ч.ч.
  • сироп
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • захар - 5 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на кухненски робот омесете тестото от съставките за него. Месете около 20 мин. и като е готово, оставете за половин час, завито във фолио. Разделете го на 3 еднакви части, а всяка от тях - на още 4.

От 4-те части направете по още 4, общо 16. Общо ще получите 48 части, големи колкото орех. Завийте с кърпа да не хванат коричка.

В купа смесете брашното и нишестето. Вземете едно топченце, потопете в сухата смес и разточете на кора с големина на чиния. Оставете настрана и направете същото с още 5 топченца.

Подредете 6-те кори за баклава една върху друга и разточете до 30 см, колкото трябва да е и тавата, в която ще печете любимата баклава.

Намазнете я с масло, поставете кората и поръсете със смлени орехи. Групирайте така всички останали топчета - по 6 и ги правете на кора. Ще се получат 8 кори. Редувайте кора и орехи.

Накрая полейте турската баклава с разтопено масло и печете за 50 мин. на 175 градуса.

Оставете я да изстине и после полейте традиционната турска баклава с точени кори с горещ захарен сироп, който се вари 15 мин.

Оставете сиропирания сладкиш за 2 дни и после и си хапнете.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: