Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Оригинална турска баклава

Оригинална турска баклава

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Оригинална турска баклава
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Благодарим на южните ни съседи за този прекрасен десерт и ви даваме оригиналната рецепта за най-вкусната турска баклава, да ви е сладко"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • масло - 200 г
  • орехи - смлени за плънката
  • захар - 2 ч.ч.
  • галета - 1 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тавата намазваме с маслото. В съд смесваме орехите, захарта, галетата и канелата, като разбъркваме добре.

Редим 2 кори, поръсваме с плънката и маслото. Отново слагаме две кори, плънка, масло и така процедираме, докато свършат продуктите, като най-отгоре завършваме с кори за баница.

След като сме подредили корите и плънката, нарязваме баклавата на ромбоиди. Поставяме в печката и печем на слаба фурна.

По-скоро трябва да съхне, а не да се пече. Аз сложих сладкиша на 150 градуса за около 3 часа, докато получих златиста коричка.

През това време приготвих захарен сироп. За него в съд смесваме водата със захарта и ванилията. Оставяме да изстине сиропът и заливаме горещата баклава със студения сироп.

Оставяме в по-хладно помещение да може да поеме сироп и след това поднасяме нашия готов сиропиран сладкиш по турска рецепта.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: