Начин на приготвяне
Загрейте едната чаша мляко. Смесете другата чаша мляко с гриса и ги прибавете към затопленото мляко.
Варете крема до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Свалете от огъня и когато се поохлади, добавете каймака и разбъркайте.
Наситнете ядките. Отделно разтопете маслото на слаб огън.
Вземете корите за баклава. Намажете една от тях с масло и поръсете с орехи. Сложете втората и пак поръсете с ядки.
Процедирайте по същия начин докато наредите половината количество кори. Сипете отгоре плънката с гриса и отгоре продължете да редите по същия начин и втората половина кори с орехи.
Останалото масло нарежете на парчета и оставете настрана.
Загрейте фурната на 150 градуса. Изпечете баклавата до хубаво изсушаване. Няколко пъти я изваждайте и намазвайте обилно с масло.
Когато повърхността придобие апетитен златист загар, извадете и охладете. Оставете баклавата да престои така за 24 часа в хладно помещение. Така ще изсъхне още по-добре.
Пригответе захарния сироп от посочените за него продукти. Варете в продължение на около 15 минути.
Махнете цитрусовите корички и сипете 2-3 капки лимонов сок. Залейте горещия сироп върху баклавата и оставете да се напои хубаво.
Поръсете я с фино смлян шамфъстък, който може да запечете на сух тиган (ако ядките са сурови).
Перфектната турска баклава е готова.