Начин на приготвяне
В тенджерка смесваме газираната вода с олиото и загряваме до завиране, след което сваляме от огъня.
Оставяме сместа на страна, за да изстине.
Започваме да си приготвяме сиропа, за да може и той да се охлади.
Смесваме си захарта и водата.
Оставяме сместа да заври, като засичаме 10 минути и сваляме от огъня, след което оставяме на страна да се охлади.
Започваме да си приготвяме плънката, като смесваме в подходящ съд шоколада, настърганата кора от лимона, орехите, захарта и гриса.
Оформянето става по следния начин.
Слагаме лист от корите за баклавата като на 3-4 см от началото поставяме металният шиш за кебап.
Краят на кората под шиша прегъваме нагоре, за да го покрие, и с помощта на четка намазваме листа с охладената смес от олио и газирана вода.
Разпределяме плънка по дължината на направената прегъвка около 2-3 с.л., след което навиваме на руло листа.
За да се получи хармоника, двата края на рулото се набутват към средата на шиша.
Нагъването е толкова, колко е голям съдът ви. Поставяме в тавата.
По същия начин оформяме и останалите кори.
Можем да си нарежем парчетата на желаната големина.
Намазваме баклавата с разтопеното масло и поставяме в печката, която е предварително затоплена на 175 °C .
Печем вкусната баклава около 40 минути.
Още щом извадим, заливаме с приготвения и охладен сироп.
Оставяме за една нощ, преди да консумираме баклавата с шоколад.