Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с шоколад

Баклава с шоколад

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Баклава с шоколад
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 6
14/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Пазете я тази баклава, защото всички ще я дебнат"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 пакет
  • орехи - 1 ч.ч. смлени + 50 г нарязани с нож
  • шоколад - 100 г настърган
  • лимони - 1 бр. кора настъргана
  • захар - 1 и 1/2 с.л.
  • грис - 1 и 1/2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • минерална вода - 50 мл
  • масло - 70 г
  • За сиропа
  • захар - 750 г
  • вода - 550 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка смесваме газираната вода с олиото и загряваме до завиране, след което сваляме от огъня.

Оставяме сместа на страна, за да изстине.

Започваме да си приготвяме сиропа, за да може и той да се охлади.

Смесваме си захарта и водата.

Оставяме сместа да заври, като засичаме 10 минути и сваляме от огъня, след което оставяме на страна да се охлади.

Започваме да си приготвяме плънката, като смесваме в подходящ съд шоколада, настърганата кора от лимона, орехите, захарта и гриса.

Оформянето става по следния начин.

Слагаме лист от корите за баклавата като на 3-4 см от началото поставяме металният шиш за кебап.

Краят на кората под шиша прегъваме нагоре, за да го покрие, и с помощта на четка намазваме листа с охладената смес от олио и газирана вода.

Разпределяме плънка по дължината на направената прегъвка около 2-3 с.л., след което навиваме на руло листа.

За да се получи хармоника, двата края на рулото се набутват към средата на шиша.

Нагъването е толкова, колко е голям съдът ви. Поставяме в тавата.

По същия начин оформяме и останалите кори.

Можем да си нарежем парчетата на желаната големина.

Намазваме баклавата с разтопеното масло и поставяме в печката, която е предварително затоплена на 175 °C .

Печем вкусната баклава около 40 минути.

Още щом извадим, заливаме с приготвения и охладен сироп.

Оставяме за една нощ, преди да консумираме баклавата с шоколад.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: