Начин на приготвяне
Баклавата е емблематичен, празничен десерт, който почти всеки приготвя в дома си по Коледа и Нова година. Трябва да бъде добре сиропирана с хрупкава коричка.
Споделям моя опит за хрупкава и сладка турска баклава.
За да се получи перфектна баклава, корите трябва да са тънки, ето защо аз ползвал марката гюзел. Орехите трябва да са ситно смлени, маслото - разтопено.
Взема се подходяща тава, намазва се с масло и се слага първата от корите за баклава. Върху нея се слага втора кора, слага се масло и се посипва се с орехи. Следват кора, масло, кора, масло, орехи и така до изчерпване на продуктите.
Както забелязвате, орехите се слагат през кора, а маслото - след всяка. Това е важно, за да се получи хрупкав и сочен десерт.
След поставяне на последната кора разрязваме баклавата с формата на слънце или на квадратчета, кой както предпочита. След като се нареже се маже с масло за последно.
Турската баклава се пече за около 40 минути на 170 градуса като фурната е предварително затоплена. Когато е готова, се оставя да изстине и се прави сиропът.
В удобен съд на котлона се слагат водата и захарта. Когато водата заври и захарта се разтопи, се слага лимоновият сок. След около 15-20 минути сиропът започва да се сгъстява.
Баклава се залива не с врял, а с топъл сироп и не се покрива с нищо. След като малко се охлади се прибира в хладилник. Изчаква се 2-3 часа да стегне и е готова за хапване.