Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Хрупкава и сладка турска баклава

Хрупкава и сладка турска баклава

Н.АкифоваН.Акифова
Новак
928879
Хрупкава и сладка турска баклава3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Знаем, че турската баклава е неповторима, но поне можем да се опитате да я приготвим у дома, щом вече имаме рецептата"

Необходими продукти

  • кори за баклава - 1 пакет от 400 г
  • краве масло - 250 г
  • орехи - 2 в.ч. смлени
  • За шербета
  • захар - 3 в.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 3.5 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баклавата е емблематичен, празничен десерт, който почти всеки приготвя в дома си по Коледа и Нова година. Трябва да бъде добре сиропирана с хрупкава коричка.

Споделям моя опит за хрупкава и сладка турска баклава.

За да се получи перфектна баклава, корите трябва да са тънки, ето защо аз ползвал марката гюзел. Орехите трябва да са ситно смлени, маслото - разтопено.

Взема се подходяща тава, намазва се с масло и се слага първата от корите за баклава. Върху нея се слага втора кора, слага се масло и се посипва се с орехи. Следват кора, масло, кора, масло, орехи и така до изчерпване на продуктите.

Както забелязвате, орехите се слагат през кора, а маслото - след всяка. Това е важно, за да се получи хрупкав и сочен десерт.

След поставяне на последната кора разрязваме баклавата с формата на слънце или на квадратчета, кой както предпочита. След като се нареже се маже с масло за последно.

Турската баклава се пече за около 40 минути на 170 градуса като фурната е предварително затоплена. Когато е готова, се оставя да изстине и се прави сиропът.

В удобен съд на котлона се слагат водата и захарта. Когато водата заври и захарта се разтопи, се слага лимоновият сок. След около 15-20 минути сиропът започва да се сгъстява.

Баклава се залива не с врял, а с топъл сироп и не се покрива с нищо. След като малко се охлади се прибира в хладилник. Изчаква се 2-3 часа да стегне и е готова за хапване.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: