Начин на приготвяне
Първо разтопете маслото в малка тенджерка, но внимавайте да не загори - трябва само да се разтопи. Свалете от огъня и оставете настрана.
Смелете ядките шамфъстък до получаването на фин пясък. Изсипете в купичка и по същия начин смелете орехите.
Пригответе правоъгълна тава и я намазнете с масло - както дъното, така и ръбовете. Сложете тавата върху корите и ги изрежете по размер, за да паснат.
Сложете една кора в тавата и с помощта на четка я намажете с масло. Така наредете половината кори от пакета, като всяка една намазнявайте с масло.
Сложете смлените шамфъстък и орехи (оставете малко шамфъстък за поръсване). Разпределете равномерно ядките, но не притискайте.
След това наредете останалата част кори по същия начин - всяка една се намазнява добре. Нарежете сглобената баклава на малки квадрати. Първо нарежете на вертикални линии надолу, след това - хоризонтални. Използвайте много остър нож.
Останалото топло масло разпределете с лъжица по повърхността на цялата баклава (ако има пяна от маслото, не я сипвайте).
Загрейте фурната на 150 градуса и печете баклавата до хубаво зачервяване - необходими са около 40 минути. Извадете готовата баклава и я оставете да се охлади добре.
Докато баклавата изстива, направете сиропа. Сипете водата и захарта в тенджерка и разбърквайте до получаване на сироп с умерена гъстота - около 15-20 минути.
Махнете от котлона и ароматизирайте с лимоновата кора, която е фино настъргана. Добавете ванилията и залейте баклавата с още горещия сироп.
Всяко квадратче поръсете с малко смлян шамфъстък. Оставете баклавата да се охлади и след това приберете в хладилник до следващия ден.
Класическата турска баклава с шамфъстък е готова.