Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа турска баклава с шамфъстък

Класическа турска баклава с шамфъстък

ГабриелаГабриела
Новак
103253537
Класическа турска баклава с шамфъстък
Снимка: Габриела
1 / 2
12/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Какъв по-хубав десерт от една класическа турска баклава"

Необходими Продукти

  • За баклавата
  • шамфъстък - 200 грама
  • орехи - 100 грама
  • кори за баница - 1 пакет (най - добри са турските кори за баклава)
  • масло - 200 грама
  • За сиропа
  • ванилия - 2 броя
  • лимонова кора - 1 ч.л.
  • захар - 600 грама
  • вода - 900 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтопете маслото в малка тенджерка, но внимавайте да не загори - трябва само да се разтопи. Свалете от огъня и оставете настрана.

Смелете ядките шамфъстък до получаването на фин пясък. Изсипете в купичка и по същия начин смелете орехите.

Пригответе правоъгълна тава и я намазнете с масло - както дъното, така и ръбовете. Сложете тавата върху корите и ги изрежете по размер, за да паснат.

Сложете една кора в тавата и с помощта на четка я намажете с масло. Така наредете половината кори от пакета, като всяка една намазнявайте с масло.

Сложете смлените шамфъстък и орехи (оставете малко шамфъстък за поръсване). Разпределете равномерно ядките, но не притискайте.

След това наредете останалата част кори по същия начин - всяка една се намазнява добре. Нарежете сглобената баклава на малки квадрати. Първо нарежете на вертикални линии надолу, след това - хоризонтални. Използвайте много остър нож.

Останалото топло масло разпределете с лъжица по повърхността на цялата баклава (ако има пяна от маслото, не я сипвайте).

Загрейте фурната на 150 градуса и печете баклавата до хубаво зачервяване - необходими са около 40 минути. Извадете готовата баклава и я оставете да се охлади добре.

Докато баклавата изстива, направете сиропа. Сипете водата и захарта в тенджерка и разбърквайте до получаване на сироп с умерена гъстота - около 15-20 минути.

Махнете от котлона и ароматизирайте с лимоновата кора, която е фино настъргана. Добавете ванилията и залейте баклавата с още горещия сироп.

Всяко квадратче поръсете с малко смлян шамфъстък. Оставете баклавата да се охлади и след това приберете в хладилник до следващия ден.

Класическата турска баклава с шамфъстък е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: