Начин на приготвяне
В тенджера с олио задушавам ситно нарязаният лук до омекване.
Слагам каймата и бъркам да стане на трохи, добавям тогава за много кратко и спанака. Спанака не го режа, слагам го така с дръжките и листата цели.
Добавям подправки във сместа и размесвам. Оставям настрани сместа, да се охлади леко.
В купа разбивам яйцата, киселото мляко със содичката и бъркам енергично да шупне. Сипвам я в сместа с яйцата.
Натрошавам сиренето и едва тогава добавям охладената смес с каймата и спанака.
Смесвам всичко много добре и започвам да нареждам в намазнена тава баницата последователно. Слагам два листа кори, но един по един, и леко набирам, за да остава въздух помежду им.
На всеки две кори сипвам от сместа със лъжицата от приборите за сервиране. Те са по-големи и слагам по три такива от сместа. Пак кори, две, пак от сместа... и така, докато корите свършат.
Ако ми е останала от сместа, я сипвам тук-там най-отгоре върху баницата с кайма. Нарязвам малки парченца краве масло и слагам в загрята фурна на 170 ºС за около 35- 40 минути.
След тридесет минути вече започвам да я следя да не прегори. Пека до златисто.
Изваждам баницата със спанак и я обръщам заедно с тавата върху чиния.
Така се задушава от само себе си.
Става много вкусна селска баница с кайма и спанак!
Коментари