Ezine.bg»Рецепти»Баница»Селска баница с кайма и спанак

Селска баница с кайма и спанак

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Новак
933453
Селска баница с кайма и спанак8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
9
"А на баницата със спанак, най-много ѝ харесваме каймата - така да знаете"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет Фамилия, 500 г
  • кайма - 400 - 500 г
  • спанак - 300 г, пакет
  • лук - 1 гл. стар
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1/2 коф.
  • олио - 1/4 ч.ч., за задушаване на лука и каймата, спанака
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. в млякото
  • сирене - 150 г
  • краве масло - 30 г
  • сол
  • джоджан
  • черен пипер
  • млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с олио задушавам ситно нарязаният лук до омекване.

Слагам каймата и бъркам да стане на трохи, добавям тогава за много кратко и спанака. Спанака не го режа, слагам го така с дръжките и листата цели.

Добавям подправки във сместа и размесвам. Оставям настрани сместа, да се охлади леко.

В купа разбивам яйцата, киселото мляко със содичката и бъркам енергично да шупне. Сипвам я в сместа с яйцата.

Натрошавам сиренето и едва тогава добавям охладената смес с каймата и спанака.

Смесвам всичко много добре и започвам да нареждам в намазнена тава баницата последователно. Слагам два листа кори, но един по един, и леко набирам, за да остава въздух помежду им.

На всеки две кори сипвам от сместа със лъжицата от приборите за сервиране. Те са по-големи и слагам по три такива от сместа. Пак кори, две, пак от сместа... и така, докато корите свършат.

Ако ми е останала от сместа, я сипвам тук-там най-отгоре върху баницата с кайма. Нарязвам малки парченца краве масло и слагам в загрята фурна на 170 ºС за около 35- 40 минути.

След тридесет минути вече започвам да я следя да не прегори. Пека до златисто.

Изваждам баницата със спанак и я обръщам заедно с тавата върху чиния.

Така се задушава от само себе си.

Става много вкусна селска баница с кайма и спанак!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много е хубава .но е много дълго написана
29.07.2024 11:40