Начин на приготвяне
Сипете в тенджера на котлона захарта и водата за сиропа за баклавата. Разбъркайте до кипване.
Измийте лимона и настържете кората му. Добавете я при сиропа заедно с ванилиите. Варете 15 мин. и оставете настрани.
Вземете корите и ги разделете на три еднакви части. Сложете първата в тавата, в която ще печете турската баклава, която предварително сте намазнили с масло (разтопете останалото масло).
Поръсете с половината орехи и половината грис. Поставете втората част, поръсете с орехи и грис и сложете третата част.
С остър нож нарежете апетитната баклава на ромбове или както пожелаете. Залейте я с разтопеното масло. Печете на 180 градуса до готовност.
Топлата турската баклава с орехи и грис полейте с изстиналия сироп и оставете за известно време да поеме сиропа.