Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава с орехи и грис

Турска баклава с орехи и грис

Сия РибагинаСия Рибагина
Новак
661542k
Турска баклава с орехи и грис
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Колкото и сладка да е тази баклава, винаги винаги можем да си хапнем едно допълнително парченца"

Необходими продукти

  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • кори за баница - 500 г
  • грис - 1 ч.ч. пшеничен
  • сироп
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • вода - 5 ч.ч.
  • захар - 5 ч.ч.
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете в тенджера на котлона захарта и водата за сиропа за баклавата. Разбъркайте до кипване.

Измийте лимона и настържете кората му. Добавете я при сиропа заедно с ванилиите. Варете 15 мин. и оставете настрани.

Вземете корите и ги разделете на три еднакви части. Сложете първата в тавата, в която ще печете турската баклава, която предварително сте намазнили с масло (разтопете останалото масло).

Поръсете с половината орехи и половината грис. Поставете втората част, поръсете с орехи и грис и сложете третата част.

С остър нож нарежете апетитната баклава на ромбове или както пожелаете. Залейте я с разтопеното масло. Печете на 180 градуса до готовност.

Топлата турската баклава с орехи и грис полейте с изстиналия сироп и оставете за известно време да поеме сиропа.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: