Начин на приготвяне
Първо разделете корите на две части. Яйцата заедно със захарта разбийте на пухкав крем.
След това добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая добавете и орехите - смлени на едро.
В тава сложете половината от корите, а всяка една намажете с разтопено масло. Сипете кексовата смес отгоре и поредете останалите кори, които също мажете с масло.
С помощта на остър нож нарежете внимателно баклавата.
В касерола сгорещете олиото. Залейте баклавата с горещото олио и я сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Охладете за поне 4 часа и пак я нарежете (при печене се слепва).
Пригответе сиропа от водата и захарта, като го варите 5 минути. Ароматизирайте с ванилията и залейте охладената баклава.
Оставете да престои още няколко часа и е готова за консумация.
Традиционната Гръцка Баклава е готова.