Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Традиционна Гръцка Баклава

Традиционна Гръцка Баклава

Традиционна Гръцка Баклава
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 опаковка Фамилия
  • яйца - 4 - 6
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • масло - 125 грама
  • бакпулвер - 1
  • орехи - 1.5 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 2.5 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • ванилия
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разделете корите на две части. Яйцата заедно със захарта разбийте на пухкав крем.

След това добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая добавете и орехите - смлени на едро.

В тава сложете половината от корите, а всяка една намажете с разтопено масло. Сипете кексовата смес отгоре и поредете останалите кори, които също мажете с масло.

С помощта на остър нож нарежете внимателно баклавата.

В касерола сгорещете олиото. Залейте баклавата с горещото олио и я сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути. Охладете за поне 4 часа и пак я нарежете (при печене се слепва).

Пригответе сиропа от водата и захарта, като го варите 5 минути. Ароматизирайте с ванилията и залейте охладената баклава.

Оставете да престои още няколко часа и е готова за консумация.

Традиционната Гръцка Баклава е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: