Начин на приготвяне
Намазвам малка тавичка и поставям в нея 2-3 точени кори, напръсквам ги с олио. Смесвам орехите, канелата и ванилия.
Разстилам малко от сместа върху корите, след това слагам още 2-3 кори, напръсквам с олио, а после поръсвам с орехи. Продължавам, докато свършат корите и орехите и завършвам с кора.
Преди печенето нарязвам баклавата в тавата на квадратчета. Пека в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност.
Междувременно приготвям захарен сироп, като заливам захарта с вода. Добавям ванилия и кората и сока на лимона.
Оставям да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. Заливам опечената баклава с горещия сироп и я оставям да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.
Баклава е готова за трапезата за Бъдни вечер.