Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко топла вода и захар. Разбъркайте много добре и останете около 10 минути на топла, за да се активира. добавете останалата вода.
Прибавете и предварително пресятото със солта брашно и олитото. От сместа замесете меко, еластично тесто. Потрийте го с кърпа и го оставете около 1 час на топло, за да втаса.
Семената се смесват и се запичат на сух тиган или фурна за кратко. Тестото се разточва на правоъгълна кора и се поръсва с половината запечените семена. Прегъва се на три части и отново се разточва на правоъгълник. Поръсва се с остатъка от семената и се оставя 30 минути, за да втаса повторно.
От правоъгълната кора се разточват ивици, които се усукват и се оформят като колачета. Колачетата се прехвърлят върху хартия за печене и се оставят на топло до двойно увеличаване на обема.
Обредните хлебчета се пекат около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.