Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Моята гръцка баклава

Моята гръцка баклава

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9762
Моята гръцка баклава
Снимка: Мария Симова
1 / 3
08/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 грама (тънки)
  • плънка
  • захар - 2 ч.ч.
  • яйца - 5 броя
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. (смлени)
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 брой
  • бакпулвер - 1 брой
  • олио - 1 ч.ч.
  • сироп
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • олио - 100 мл (за намазване на корите)
  • ванилия - 2 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе сиропа за баклавата. Сипете захарта във водата и кипнете. Варете 5 минути от завирането на водата и ароатизирайте с ванилийките. Разбъркайте и оставете захарния сироп да се охлади напълно.

Разбийте яйцата със захарта. Прибавете към тях олиото и киселото мляко, а накрая добавете стафидите, орехите и кокосовите стърготини.

Намазнете подходяща тава за печене. Започнете да слагате вътре корите за баница, като ги намазвате с малко олио. Когато сложте половината част от корите, разпределете плънката равномерно.

Отгоре сложете втората половина кори, като отново ги намазнявате леко.

Загрейте фуранта на 180 градуса. Печете баклавата около 30 минути или до хубав златист цвят.

Нарежете на парчета готовата баклава и докато е още гореща я залейте със студения захарен сироп.

Оставете да попие за няколко часа, нарежете и сервирайте.

Моята гръцка баклава е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: