Начин на приготвяне
Пригответе сиропа за баклавата. Сипете захарта във водата и кипнете. Варете 5 минути от завирането на водата и ароатизирайте с ванилийките. Разбъркайте и оставете захарния сироп да се охлади напълно.
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете към тях олиото и киселото мляко, а накрая добавете стафидите, орехите и кокосовите стърготини.
Намазнете подходяща тава за печене. Започнете да слагате вътре корите за баница, като ги намазвате с малко олио. Когато сложте половината част от корите, разпределете плънката равномерно.
Отгоре сложете втората половина кори, като отново ги намазнявате леко.
Загрейте фуранта на 180 градуса. Печете баклавата около 30 минути или до хубав златист цвят.
Нарежете на парчета готовата баклава и докато е още гореща я залейте със студения захарен сироп.
Оставете да попие за няколко часа, нарежете и сервирайте.
Моята гръцка баклава е много вкусна.