Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Гръцка баклава с богата плънка

Гръцка баклава с богата плънка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Гръцка баклава с богата плънка
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
15
"Колкото повече плънка сложите в баклавата, толкова по-вкусна ще се получи"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започваме с подготовката на сиропа. Поставяме на котлона водата със захарта и оставяме да заври.

След завирането прибавяме ванилиите и сваляме от котлона.

Оставяме сместа да изстине, а през това време започваме да си подготвяме плънката.

В купа си счукваме яйцата, прибавяме захарта и разбиваме на крем. Прибавяме киселото мляко и олиото и разбъркваме.

Най-накрая добавяме смлените орехи и стафидите. Намазваме тавата и започваме да редим корите, като ги мажем с малка част от олиото.

Нареждаме половината кори, изсипваме плънката равномерно и отгоре подреждаме останалите кори. Накрая намазваме горния слой от корите с олио.

Загряваме си фурната на 180 градуса и поставяме баклавата в печката да печем до желания загар.

Вадим баклава от фурната нарязваме на парчета и заливаме със студения сироп.

Оставяме да попие сиропа и тогава сервираме.

Гръцката баклава с богата плънка е готова.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: