Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа гръцка баклава

Класическа гръцка баклава

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Класическа гръцка баклава
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
"Класическата гръцка баклава е подходяща за всички любители на възможно най-сладките десерти"

Необходими продукти

  • кори за баклава - 1 пакет фини
  • орехи - 500 г
  • канела - 1 ч.л.
  • масло - 300 г
  • за сиропa
  • захар - 3 ч.ч.
  • мед - 200 г
  • лимонов сок - 2 с.л. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аз ползвах тавата от печката, като я намазваме с мазнина.

Предварително сме си счукали орехите и сме ги смели.

Поставяме канелата към орехите и разбъркваме добре.

Маслото си разтапяме и започваме да нареждаме домашната баклава.

Поставяме две кори, намазваме с масло, поръсваме обилно с орехи.

Така поставяме отново кори за баклава и се повтаря същият ред.

Накрая заливаме с останалото разтопено маслото.

Нарязваме гръцка баклава и поставяме в печката да се пече на 180°C.

Започваме да си приготвяме сиропа, като смесваме захарта и меда и прибавяме чаша и половина вода.

Оставяме да ври за около 15 минути, след това добавяме лимоновия сок и варим още 5 минути.

Изстиналата класическа гръцка баклава заливаме с горещия сироп и оставяме да попие едно денонощие преди да консумираме.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: