Ezine.bg»Рецепти»Баница»Банички»Най-вкусните домашни банички

Най-вкусните домашни банички

редакция:
Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1404144k
Най-вкусните домашни банички
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Ето как се приготвят най-вкусните домашни банички, които непременно да опитате."

Необходими продукти

  • брашно - 1100 грама
  • краве сирене - 300 грама
  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 броя (1 жълтък за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1.5 с.л.
  • мас - 1 ч.ч. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете живата мая в захарта, малко топло мляко и лъжица брашно. Оставете да шупне.

От изброените продукти (без сиренето) постепенно замесете еластично и меко тесто. Покрийте го с домакинска фолио и оставете хубаво да втаса.

Когато тестото удвои обема си, може да го разделите на малки топки.

Всяка топка разточете на тънка кора, която е почти прозрачна. Намазнет кората с мас или олио.

Натрошете отгоре сирене и завийте на хлабаво руло. Усучете фитила в двете посоки.

В тава с хартия за печене свийте фитила на две, за да се оформи баничка. Така процедирайте с всички топки тесто.

Оставете баничките да втасат за половин час. Намазнете ги с разбития жълтък.

Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете баничките до апетитен загар.

Поднесете с боза, айрян или каквото обичате.

Най-вкусните домашни банички са готови.

Вижте също как да си направите турски банички на тиган или любимите мини банички.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: