Начин на приготвяне
Разтворете живата мая в захарта, малко топло мляко и лъжица брашно. Оставете да шупне.
От изброените продукти (без сиренето) постепенно замесете еластично и меко тесто. Покрийте го с домакинска фолио и оставете хубаво да втаса.
Когато тестото удвои обема си, може да го разделите на малки топки.
Всяка топка разточете на тънка кора, която е почти прозрачна. Намазнет кората с мас или олио.
Натрошете отгоре сирене и завийте на хлабаво руло. Усучете фитила в двете посоки.
В тава с хартия за печене свийте фитила на две, за да се оформи баничка. Така процедирайте с всички топки тесто.
Оставете баничките да втасат за половин час. Намазнете ги с разбития жълтък.
Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете баничките до апетитен загар.
Поднесете с боза, айрян или каквото обичате.
Най-вкусните домашни банички са готови.
Вижте също как да си направите турски банички на тиган или любимите мини банички.