Начин на приготвяне
За захарния сироп се смесват в тенджера захарта и водата, добавят се пръчките канела, звездовидният анасон, сокът от единия лимон, а другият лимон се добавя нарязан на колелца.
Щом водата заври, температурата се намалява и се оставя да ври около двадесет-тридесет минути, докато сиропът се сгъсти. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника, за да се охлади.
За приготвянето на плънката ореховите ядки се смесват в купа със захарта, ванилията, канелата, галетата и се разбърква.
Маслото се разтопява на водна баня и към него се добавя олиото, разбъркват се.
Взима се една кора, намазва с маслото и олиото, покрива се с втора кора, която също се намазва.
Взимат се по 2-3 с.л. от плънката и се разпределят върху 2/3 от кората. Навива се на стегнато руло с помощта на точилка.
Навитата кора се събира в средата на точилката, за да се нагъне, и с леки движения се изнизва от точилката.
Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в подходяща тава.
Процедира се с всички кори по този начин, подреждат се плътно една до друга в тавата.
След това се нарязват с нож на по-малки парчета.
Домашната баклава се поливат с олио и тавичката се прехвърля в средата на предварително загрята на 180 °C фурна.
Пекат се около 20-25 минути, докато получат апетитен златисто-кафяв цвят.
Горещата баклава се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за съхранение и се прибира в хладилника или на студено за минимум 24 часа, за да поеме сиропа.
Да ви е сладко с моята баклава с готови кори!