Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с готови кори

Баклава с готови кори

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1898938153414
Баклава с готови кори
Снимка: Чародейката
1 / 6
23/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
15
"Какво ще кажете за тази баклава - ние можем да кажем, че е страхотна"

Необходими Продукти

  • за сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 600 мл
  • лимон - 2 бр.
  • канела - 2 пръчки
  • звездовиден анасон - 3 бр.
  • точени кори - 1 пакет фини (400 г)
  • за намазване на корите
  • олио - 60 мл
  • масло - 60 мл
  • за плънката
  • орехи - 350 г, едро смлени
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела на прах - 1 с.л.
  • галета - 30 г
  • ванилия - 4 пакетчета
  • олио - 60 мл за поливане на баклавите преди печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За захарния сироп се смесват в тенджера захарта и водата, добавят се пръчките канела, звездовидният анасон, сокът от единия лимон, а другият лимон се добавя нарязан на колелца.

Щом водата заври, температурата се намалява и се оставя да ври около двадесет-тридесет минути, докато сиропът се сгъсти. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника, за да се охлади.

За приготвянето на плънката ореховите ядки се смесват в купа със захарта, ванилията, канелата, галетата и се разбърква.

Маслото се разтопява на водна баня и към него се добавя олиото, разбъркват се.

Взима се една кора, намазва с маслото и олиото, покрива се с втора кора, която също се намазва.

Взимат се по 2-3 с.л. от плънката и се разпределят върху 2/3 от кората. Навива се на стегнато руло с помощта на точилка.

Навитата кора се събира в средата на точилката, за да се нагъне, и с леки движения се изнизва от точилката.

Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в подходяща тава.

Процедира се с всички кори по този начин, подреждат се плътно една до друга в тавата.

След това се нарязват с нож на по-малки парчета.

Домашната баклава се поливат с олио и тавичката се прехвърля в средата на предварително загрята на 180 °C фурна.

Пекат се около 20-25 минути, докато получат апетитен златисто-кафяв цвят.

Горещата баклава се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за съхранение и се прибира в хладилника или на студено за минимум 24 часа, за да поеме сиропа.

Да ви е сладко с моята баклава с готови кори!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: