Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Орехова баклава с домашни кори

Орехова баклава с домашни кори

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9792
Орехова баклава с домашни кори
Снимка: Мария Симова
1 / 2
26/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Ето как се прави най-вкусната баклава"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • нишесте - 500 грама (за баклави)
  • бакпулвер - 1 брой (10 г)
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 200 грама за заливане
  • орехи - 2 ч.ч. (счукани) за плънка
  • за сиропа
  • лимонов сок - 1/2 ч.л. прясно изцеден
  • вода - 5 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо замесете меко тесто от посочените за него продукти. След това го разделете на 30 еднакви части, които се оформят на топчета.

Поръсете кухненския плот с нишестет и разточете всяко топче на лист, голям колкото чаена чинийка.

Наредете корите на три купа по 10 броя, като между тях обилно поръсвате с нишесте.

Разточете всек куп наведнъж на кора, която е с диаметъра на тавата, в която ще печете - около 36 см.

Сложете първата кора в тавата и разпределете равномерно първата чаша орехи (счукани).

Разточете и втората купчинка на кора, сложете я отгоре и разпределете и втората чаша орехи.

Покрйте с третата разточена кора. Нарежете на ромбоиди.

Разтопете маслото и равномерно залейте баклавата.

Загрейте фурната на 160 градуса и печете баклавта около час.

Смесете захарта и водата за сиропа, кипнете на силен огън. Когато течността заври, намалете огъня и варете около 10 минути. Прибавете лимоновия сок.

С горещия захарен сироп залейте охладената баклавата. Покрийте с фолио и оставете да престои така, за да се напои.

Ореховата баклава с домашни кори е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: