Начин на приготвяне
Разтопяваме маслото.
Намасляваме тавата и подреждаме половината кори, изсипваме орехите, като отделяме малко за поръска върху домашната баклава.
Покриваме с останалите кори.
От брашното и водата омесваме тесто, от което разточваме 45-тата кора на тънко, като разточваме върху пшенично нишесте.
С получената кора покриваме баклавата и с остър нож режем на фигури.
Изсипваме разтопеното масло, като внимаваме да попадне навсякъде в пролуките и да покрие цялата кора.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване на баклавата с орехи.
Сваряваме водата и захарта и оставяме сиропа да ври за 10 минути. Махаме от котлона и прибавяме ванилията.
Заливаме студената баклава с горещия сироп, покриваме с капак или фолио и оставяме да престои за поне 24 часа, за да поеме сиропа.
Апетитна баклава със сироп!