Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Страхотна коледна баклава с готови кори

Страхотна коледна баклава с готови кори

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Страхотна коледна баклава с готови кори
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
9
"Мммм... сочна и вкусна баклава, точно каквато я обичаме..."

Необходими продукти

  • кори за баница - 250 г фини (около 10 бр.)
  • масло - 200 г разтопено
  • орехи - 200 г
  • Сироп
  • захар - 330 г
  • вода - 450 мл
  • ванилова захар - 5 - 6 г
  • лимонов сок - 2 - 3 капки, прясно изцеден
  • лимонова кора - 1 - 2 дебели ленти
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете или накълцайте на ситно орехите. По желание можете да ги комбинирате с шамфъстък.

Нарежете корите според формата на тавата, в която ще печете - изрезките също запазете. Моята тава е квадратна с размери 25х25.

Намажете тавичката с разтопено масло и започнете да полагате кори и изрезки - трябва да паснат на формата, като всяка една кора мажете обилно с масло, а през 2 слагайте и от орехите. Последните три пласта с кори намажете само с масло.

Нарежете на триъгълници баклавата и в процепите сипете още масло (ако е останало). Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна до получаване на хубав и златист загар.

За да изсуша хубаво баклавата, понякога намалявам фурната до 145 градуса и пека по-продължително, но така процесът със сушенето се намалява.

Готовата баклава оставете да изстине добре за няколко часа.

Не я покривайте, за да не омеква. Ако сте я пекли на по-силен огън, най-добре оставете да изсъхне допълнително за 24 часа.

Пригответе сиропа, като сварите захарта с водата и лимоновата кора за 10-тина минути на силен огън.

Добавете ваниловата захар, сока от лимон и махнете кората. Залейте студената баклава с горещия сироп и оставете да попие за 1 нощ.

След като изстине я приберете в хладилник. Весели празници и да ви е сладко с тази страхотна коледна баклава с готови кори.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: