Начин на приготвяне
Смелете или накълцайте на ситно орехите. По желание можете да ги комбинирате с шамфъстък.
Нарежете корите според формата на тавата, в която ще печете - изрезките също запазете. Моята тава е квадратна с размери 25х25.
Намажете тавичката с разтопено масло и започнете да полагате кори и изрезки - трябва да паснат на формата, като всяка една кора мажете обилно с масло, а през 2 слагайте и от орехите. Последните три пласта с кори намажете само с масло.
Нарежете на триъгълници баклавата и в процепите сипете още масло (ако е останало). Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна до получаване на хубав и златист загар.
За да изсуша хубаво баклавата, понякога намалявам фурната до 145 градуса и пека по-продължително, но така процесът със сушенето се намалява.
Готовата баклава оставете да изстине добре за няколко часа.
Не я покривайте, за да не омеква. Ако сте я пекли на по-силен огън, най-добре оставете да изсъхне допълнително за 24 часа.
Пригответе сиропа, като сварите захарта с водата и лимоновата кора за 10-тина минути на силен огън.
Добавете ваниловата захар, сока от лимон и махнете кората. Залейте студената баклава с горещия сироп и оставете да попие за 1 нощ.
След като изстине я приберете в хладилник. Весели празници и да ви е сладко с тази страхотна коледна баклава с готови кори.