Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Коледна баклава от стария тефтер

Коледна баклава от стария тефтер

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3533
Коледна баклава от стария тефтер
Снимка: Геновева
1 / 5
25/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • орехи - 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • лимонова кора - на 1/2 лимон
  • портокалова кора - на 1 портокал
  • канела - 1 с.л. или на вкус
  • краве масло - 120 г
  • за сиропа
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч.
  • лимони - 1/2 бр.
  • канела - 1 бр. пръчица
  • шамфъстъци - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе орехите. Сипваме ги в купа и към тях прибавяме 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела, кората на 1/2 лимон и кората на 1 портокал. Объркваме всичко. Слагаме в единия край на корите за баница по около 3 чаени лъжици от плънката.

Разстиламе я по дължина и навиваме на руло по 2 листа. Режем на парчета, малко по-ниски от височината на тавата, която ще използваме, за да изпечем баклавата. След като навием и срежем всички листи и ги наредим изправени в тавичка, ги поливаме отгоре с разтопено краве масло.

Слагаме във фурната да изпечем нашата Коледна баклава от стария тефтер. След като се запече хубаво, изключваме и оставяме да изстине. След като е изстинала, си подготвяме сиропа.

В тенджера сипваме 1 и 1/2 ч.ч. захар и 2 и 1/2 ч.ч. вода. Поставяме пръчка канела и 1/2 нарязан лимон да врат в сиропа. С горещия сироп поливаме внимателно баклавата и я оставяме да си попие за едно денонощие. При сервиране поръсете готовия сладкиш с шамфъстък.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: