Начин на приготвяне
Смиламе орехите. Сипваме ги в купа и към тях прибавяме 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела, кората на 1/2 лимон и кората на 1 портокал. Объркваме всичко. Слагаме в единия край на корите за баница по около 3 чаени лъжици от плънката.
Разстиламе я по дължина и навиваме на руло по 2 листа. Режем на парчета, малко по-ниски от височината на тавата, която ще използваме, за да изпечем баклавата. След като навием и срежем всички листи и ги наредим изправени в тавичка, ги поливаме отгоре с разтопено краве масло.
Слагаме във фурната да изпечем нашата Коледна баклава от стария тефтер. След като се запече хубаво, изключваме и оставяме да изстине. След като е изстинала, си подготвяме сиропа.
В тенджера сипваме 1 и 1/2 ч.ч. захар и 2 и 1/2 ч.ч. вода. Поставяме пръчка канела и 1/2 нарязан лимон да врат в сиропа. С горещия сироп поливаме внимателно баклавата и я оставяме да си попие за едно денонощие. При сервиране поръсете готовия сладкиш с шамфъстък.
Да ви е сладко!