Пълнена коледна тиква

Пълнена коледна тиква
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Традицията повелява най-вкусната пълнена тиква да е на вашата трапеза"

Необходими продукти

  • тиква - 1 бр.
  • сушени плодове
  • сливи
  • ябълки
  • кайсии
  • стафиди
  • фурми - и др. по шепа
  • орехи - 50 г
  • лешници - 50 г
  • мед - 5 с.л.
  • локум - 1 кутия
  • ром - или коняк / ампула есенция на Йоткер /
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се отрязва отгоре с капаче.

Изчиства се от семките и на дъното се изсипва половината мед.

Сушените плодове се поставят в купа, локумът се нарязва на парченца и се слагат в купата.

Орехите и лешниците се смилат в чопър, но не много ситно. Смесват се хубаво съставките и се пълни тиквата.

Отгоре се сипва другата част от меда и есенцията.

Поставя се капачето и сладката пълнена тиква се слага в подходящ съд - тава или купа. Налива се малко вода и се пече на последна степен, докато загрее фурната.

След това се намалява на 180°C и се пече 3 часа до пълното омекване.

Ако водата се изпари, се долива още малко, докато е готова пълнената коледна тиква.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: