Начин на приготвяне
Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180° С или в микровълновата печка, докато омекне и се зачерви. Изхвърля се отделената при печенето течност.
Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът нарязан на тънки шайби, гъбите и чесънът.
След 4 - 5 мин. се прибавят булгурът, фасулът предварително сварен и отцеден, лютата чушка, водата и доматеното пюре. Плънката се овкусява със сол и пипер.
Ври на тих огън, докато се свари булгурът. Ако има нужда се добавя още малко вода. Пълнежът се изсипва в тиквата и се пече на 180° С 10 - 15 мин.