Ezine.bg»Рецепти»Баница»Банички»Вити банички със спанак

Вити банички със спанак

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Вити банички със спанак
Снимка: Мария Симова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"За майсторите и за онези, които знаят, че истинските баници се правят с ръчно точени кори - рецепта-чудо"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 350 мл на стайна температура
  • плънка
  • олио - 50 мл
  • пресен лук - 1 връзка
  • спанак - 500 г
  • сирене - 150 г
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
  • олио - около 50 мл за намазване на плота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него налейте водата и замесете меко тесто.

Завийте тестото със стреч фолио и оставете така за 20 минути, за да почине.

През това време си подгответе плънката, нарежете измитите спанак и пресен лук поотделно на ситно.

В тиган прибавете олиото и лука пържите за кратко, колкото да замирише на пържено. Прибавете го към нарязания спанак, заедно с натрошеното сирене, разбъркайте добре.

Намаслете обилно плота с олио, разделете тестото (без да го премесвате)на 6 оформени топчета. Всяко топче с пръсти разтворете на тънка (почти прозрачна) кора върху плота.

Поръсете с плънка и навийте на руло, завийте на охлюв и подредете в тава постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

Намажете баничките с разбитото яйце с олио и поръсете със сусам.

Поставете тавата в предварително нагрята на 190 градуса фурна и печете за около 35-40 минути до златисто-кафяв загар. Сочни и ухаещи невероятно банички!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: