Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Вит тутманик със сода и мая

Вит тутманик със сода и мая

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Новак
2563679
Вит тутманик със сода и мая
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Когато и да ни поднесете домашен тутманик, винаги ще си хапнем"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • брашно - около 700 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сирене - 150 г
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • мая - 25 г
  • кисело мляко - 100 г
  • за намазване
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • белтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко активирайте маята заедно с 2 с.л. брашно. Разбъркайте и завийте за 20 мин. да си почине. Загасете содата в киселото мляко. Замесете тесто с останалото брашно и продукти.

Завийте тестото за 20 мин. в кърпа. Щом е готово, го поделете на три равни части. Разточете всяка на правоъгълник. Намазнете и поръсете с натрошеното сирене. Навийте на руло и усучете, разтегляйки нагоре и надолу.

Завийте на охлювче и подредете в тава 30 см, намазнена, с хартия за печене. Така процедирайте и с останалите две части. Подредете частите на вития тутманик на разстояние, защото ще бухнат.

Завийте с фолио или кърпа и оставете за половин час да втаса. Намажете домашния тутманик със смес от олио, мляко и белтък.

Печете за 20 мин. на 180 градуса само отдолу, после включете и отгоре и намалете градусите на 170 с вентилатор. Печете още 20 мин.

Извадете изпечения вития тутманик със сода и мая, напръскайте с вода, завийте с кърпа за кратко и поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: