Начин на приготвяне
В топлото мляко активирайте маята заедно с 2 с.л. брашно. Разбъркайте и завийте за 20 мин. да си почине. Загасете содата в киселото мляко. Замесете тесто с останалото брашно и продукти.
Завийте тестото за 20 мин. в кърпа. Щом е готово, го поделете на три равни части. Разточете всяка на правоъгълник. Намазнете и поръсете с натрошеното сирене. Навийте на руло и усучете, разтегляйки нагоре и надолу.
Завийте на охлювче и подредете в тава 30 см, намазнена, с хартия за печене. Така процедирайте и с останалите две части. Подредете частите на вития тутманик на разстояние, защото ще бухнат.
Завийте с фолио или кърпа и оставете за половин час да втаса. Намажете домашния тутманик със смес от олио, мляко и белтък.
Печете за 20 мин. на 180 градуса само отдолу, после включете и отгоре и намалете градусите на 170 с вентилатор. Печете още 20 мин.
Извадете изпечения вития тутманик със сода и мая, напръскайте с вода, завийте с кърпа за кратко и поднесете.