Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Разкошен вит тутманик с яйца и сирене

Разкошен вит тутманик с яйца и сирене

Разкошен вит тутманик с яйца и сирене
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Като картинка е този вит тутманик със сирене - просто разкошен, откъдето и да го погледнете"

Необходими продукти

  • брашно - около 650 г
  • краве масло - 5 с.л. разтопено
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 с.л.
  • за плънката
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 60 г
  • сирене - 250 - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете леко прясното мляко. Добавете при него маята и захарта. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете яйцата в него (заделете 1 жълтък). Добавете млякото, маслото, солта и киселото мляко.

Замесете тесто и сложете в намазнена купа. Покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса. Смесете яйцето и сиренето за плънката на вашия тутманик.

Разделете тестото на две части. Едната разточете в кръгла форма 30 см. Намажете с масло и поръсете с плънката. Покрийте с другата част.

Разточете правоъгълник 50 х 60 см. Навийте на руло. Разрежете на две по дължина през средата. Едната част навийте на охлювче, сложете в тава 28 м.

Покрай нея навийте и втората част.

Оставете вития тутманик да втаса. Намажете с жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио.

Печете разкошния вит тутманик с яйца и сирене 40 мин. на 160 градуса.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: