Начин на приготвяне
В купичка разтворете 3 с.л. брашно, маята, захарта в леко топла вода. Оставете за 8 мин. покрита с фолио.
В друг съд пресейте брашното. Направете кладенче и добавете солта, киселото мляко, яйцето и маята. Добавете малко мас.
Замесете тесто, добавяйки брашно, за да не ви лепне.
Разделете тестото на 4-5 топки, потопете в маста, разтегляйки на тънка кора. Може да ползвате и точилка.
Завийте на руло всяка кора и оформете тутманика в кръга форма за печене под формата на охлювчета.
Оставете за 90 мин. да втаса. Намажете със смес от вода, олио и жълтъка. Поставете в студена форма.
Печете вития тутманик за 35 мин. на 180 градуса.
След като витият точен тутманик е готов, го намажете с масло и покрийте с кърпа за 15 мин. Поднесете.