Начин на приготвяне
1. Натрошете маята при леко затоплените вода и мляко. Сложете захарта и разбъркайте, докато се разтворят.
2. Пресейте брашното върху кухненски плот или в голяма купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете течността с маята (не е нужно да се чака да шупва), белтъка на яйцето, леко разбит със солта и олиото.
3. Замесете гладко тесто, като си поръсвате брашно и намазнявате ръце, докато месите, за да не ви лепне в началото.
4. Сложете тестото в намазнена купа, покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете да втаса за 1 час.
5. Разделете готовото втасало тесто на 5 еднакви части и всяка от тях разточвайте на кръгла, не много тънка кора. Поръсете по цялата и повърхност настърган кашкавал и от два от краищата навийте, за да се получи борд, пълен с кашкавал. Двата отворени края съединете и ще получите лодка. Във вътрешността и върху кашкавала натрошете и от сиренето.
6. Подредете всички хачапури в тава покрита с хартия за печене оставяйки разстояние една от друга. При нужда ползвайте и втора тава, в случай, че в една не се събират и петте. Оставете ги да втасат още веднъж за 30-40 минути.
7. Намажете ръбчетата/бордове на хачапурите по аджарски с разбит жълтък и печете в загрята на 170 градуса фурна 15-20 минути.
Извадете и чукнете яйцата - във всяка от лодките по едно.
Пъхнете отново във фурната за кратко.
Може да направите и друго - да изпечете напълно и тогава във всяка лодка да сложите по един само жълтък и малко масло. Така жълтъка ще се сготви от топлината, но ще остане и малко течен.
8. Готовите хачапури намажете с масло и хапвайте топли. Ако обичате пиде, то тогава ще оцените и тези вкусни пълнени хлебчета, които наподобяват и пици с яйце.
Добър апетит.