Начин на приготвяне
Измийте лещата за гозбата, изсипете в тенджера и залейте с 1.2 л студена вода.
Нарежете на дребно морковите и праза.
Добавете ги към лещата, докато още не сте включили котлона.
Добавете малко олио и варете около 20 минути. Обелете и нарежете на дребно доматите.
Обелете и нарежете на ситно скилидките чесън.
Изсипете доматите и чесъна към лещата и оставете да ври още 15-20 минути. Поръсете с чубрица и сол.
Ако е необходимо, добавете още гореща вода.
Оставете да къкри още 20-тина минути, а в самия край добавете 1 супена лъжица оцет.
Аз поднасям постната леща с домашно сирене с подправки.
Чудна леща по манастирски по класическа рецепта!
Добър апетит!